Hulp en ondersteuning kost geld. De gemeente betaalt een groot deel van deze kosten. Een deel van deze kosten betaalt u zelf.
Dit noemen we een 'eigen bijdrage' in de kosten.
U betaalt een eigen bijdrage voor hulp of ondersteuning via de gemeente, vanuit de Wmo. Bijvoorbeeld voor hulp bij huishouden, een bijzondere fiets of scootmobiel, taxivervoer, (praktische) thuisondersteuning, dagbesteding, een woonvoorziening of beschermd wonen.
Hulp en ondersteuning kost geld. De gemeente betaalt een groot deel van deze kosten. Een deel van deze kosten betaalt u zelf.
Dit noemen we een 'eigen bijdrage' in de kosten.
De eigen bijdrage is voor de meeste Wmo-voorzieningen €19,00 per maand. Deze bijdrage betaalt u aan het 'Centraal Administratiekantoor (CAK)'.
Dit geldt niet voor een Rolstoel, Wmo-taxivervoer, Beschermd Wonen en Opvang.
Voor een rolstoel geldt geen eigen bijdrage.
Voor het Wmo-taxivervoer geldt een eigen bijdrage in de kosten per kilometer. Deze bijdrage is voor inwoners van de gemeente Leeuwarden:
Deze bijdrage betaalt u aan het taxibedrijf waar de gemeente Leeuwarden een contract mee heeft. Dit is nu taxibedrijf 'Witteveen'.
Voor Beschermd Wonen met verblijf (Intramuraal) is de eigen bijdrage afhankelijk van uw inkomen. Deze bijdrage betaalt u aan het 'Centraal Administratiekantoor (CAK)'. Zij berekenen de hoogte van uw eigen bijdrage.
Voor Beschermd Wonen zonder verblijf (ThuisPLUS) geldt een eigen bijdrage van €19,00 per maand. Deze bijdrage betaalt u aan het 'Centraal Administratiekantoor (CAK)'.
Voor Opvang is de eigen bijdrage afhankelijk van uw inkomen en van de soort Opvang. Dit kan bijvoorbeeld een dagopvang, nachtopvang, vrouwenopvang zijn. Deze bijdrage betaalt u aan de Opvang.
In de volgende situaties hoeft u geen eigen bijdrage in de kosten te betalen:
Meer informatie over de 'eigen bijdrage' kunt u vinden op de website van het 'Centraal Administratiekantoor' (CAK). U kunt het CAK bellen via telefoonnummer 0800-1925.
U kunt uw eigen bijdrage bij sommige aanvullende zorgverzekeringen (deels) terug krijgen.
Heeft u via de gemeente Leeuwarden de aanvullende zorgverzekering AV Frieso Compleet afgesloten bij De Friesland Zorgverzekeraar? Dan kunt u de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen terug krijgen.
Leven met een chronische ziekte of handicap levert vaak extra kosten op. Daarom kunt u zorgkosten terug vragen via uw belastingaangifte of gebruik maken van financiële regelingen.
Meer informatie en uitleg vindt u op de website van 'Meerkosten.nl'.